Fysiotherapie en Oefentherapie

  • Home
  • FAQ
  • Fysiotherapie en Oefentherapie

Terug naar het overzicht

Wanneer is er aanleiding voor een doorverwijzing naar een fysio- of oefentherapeut?
Er kunnen verschillende aanleidingen zijn voor doorverwijzing naar een fysiotherapeut of oefentherapeut. Enkele voorbeelden zijn: u ervaart problemen bij dagelijkse bewegingen, u heeft een verminderde conditie, u heeft nek- of schouderklachten, u bent het afgelopen jaar meerdere malen gevallen en bent hierdoor geneigd om minder te bewegen. De fysiotherapeut, oefentherapeut Cesar of oefentherapeut Mensendieck kan u bij deze problemen en klachten begeleiden en adviseren.

Kan ik doorverwezen worden naar een fysiotherapeut, oefentherapeut Cesar of oefentherapie Mensendieck?
Ja, nadat een neuroloog bij u de ziekte van Parkinson heeft geconstateerd, kunt u een doorverwijzing naar de fysiotherapeut of oefentherapeut krijgen, bijvoorbeeld van uw huisarts, de parkinsonverpleegkundige, de neuroloog of een andere medische specialist.

Wat is het verschil tussen fysiotherapie, oefentherapie Cesar en oefentherapie Mensendieck bij de ziekte van Parkinson?
In 2004 hebben de beroepsverenigingen voor fysiotherapie (KNGF) en oefentherapie Cesar-Mensendieck (VvOCM) op aanvraag van de Parkinson Vereniging gezamenlijk een richtlijn voor behandeling van de ziekte van Parkinson ontwikkeld. Van fysiotherapeuten en oefentherapeuten Cesar en Mensendieck wordt verwacht dat zij deze richtlijnen toepassen, waardoor er momenteel geen onderscheid is tussen fysiotherapie en oefentherapie Cesar of Mensendieck bij behandeling van parkinson.

Kan ik bij iedere fysiotherapeut, oefentherapeut Cesar of oefentherapeut Mensendieck terecht?
Ja, u kunt bij iedere fysiotherapeut, oefentherapeut Cesar of oefentherapeut Mensendieck terecht. Echter is het aan te bevelen dat wanneer u besluit gebruik te maken van een therapeutische behandeling, u een therapeut uitkiest die specifiek deskundig is. Deze therapeuten moeten in ieder geval bekend zijn met de KNGF richtlijn (dit geldt voor de fysiotherapeuten) of met de VvOCM richtlijn (dit geldt voor de oefentherapeuten). De therapeut moet in sommige gevallen in staat zijn om u in uw thuissituatie te behandelen. Kijk op de Zorgzoeker voor gespeciaaliseerde parkinsonzorgverleners.

Wordt fysiotherapie, oefentherapie Cesar of oefentherapie Mensendieck vergoed?
Voor informatie over de vergoeding van uw behandeling verwijzen wij u naar uw eigen ziektekostenverzekeraar.

> Terug naar het overzicht

Zorgzoeker