Logopedie

 Terug naar het overzicht

Wanneer is er aanleiding voor een doorverwijzing naar een logopedist?
Er kunnen verschillende redenen zijn voor doorverwijzing naar een logopedist. Enkele voorbeelden zijn: u ervaart problemen met het spreken, met de stemgeving, met het horen, met het begrijpen en/of formuleren van de taal, met het eten en/of drinken. Naast het behandelen van de stoornissen, biedt de logopedist hulp bij het begeleiden van zowel de patiĆ«nt als de partner. Tevens kan de logopedist u adviseren over aanvullende communicatiemiddelen.

Kan ik doorverwezen worden naar een logopedist?
Ja, nadat een neuroloog bij u de ziekte van Parkinson heeft geconstateerd, kunt u een doorverwijzing naar de logopedist krijgen, bijvoorbeeld van uw huisarts, de parkinsonverpleegkundige, de neuroloog of een andere medische specialist.

Kan ik bij iedere logopedist terecht?
Ja, u kunt bij iedere logopedist terecht. Echter is het aan te bevelen dat wanneer u besluit gebruik te maken van een therapeutische behandeling, u een therapeut uitkiest die specifieke affiniteit heeft met de ziekte van Parkinson. Deze therapeuten moeten in ieder geval bekend zijn met de richtlijn: Logopedie bij de ziekte van Parkinson en volgens deze richtlijn geschoold zijn.

Wordt logopedie vergoed?
Voor informatie over de vergoeding van uw behandeling verwijzen wij u naar uw eigen ziektekostenverzekeraar.

Wat is de Pitch Limiting Voice Treatment?
De Pitch Limiting Voice Treatment (PLVT) is een in Nederland ontwikkelde therapie (Bert de Swart, Radboudumc, Nijmegen). De therapie leert patiƫnten om luid en laag te spreken, waardoor de spierspanning en toonhoogte onder controle worden gehouden. Dit levert een meer natuurlijk stemgeluid op en kost minder energie.

 Terug naar het overzicht

Zorgzoeker