Afbeelding voor Een zorgdiscipline rijker! Tandartsen sluiten aan bij ParkinsonNet

Een zorgdiscipline rijker! Tandartsen sluiten aan bij ParkinsonNet

Mooi nieuws: ParkinsonNet is een zorgdiscipline rijker! Sinds december 2022 zijn namelijk ook tandartsen aangesloten bij ParkinsonNet.

U verwacht het misschien niet snel, maar goede mondzorg is belangrijk voor mensen met parkinson(isme). Waarom?

De mond is een essentieel onderdeel van het leven. Je praat en eet ermee en in het dagelijks leven ligt veel focus op de mond. Naarmate de parkinson vordert, groeien de mondproblemen. Denk aan moeite met slikken en kauwen, tanden die afbreken door grote kauwkracht, vaker en harder knarsen, of juist de kaken niet meer van elkaar afkrijgen. Andere problemen liggen rondom mondhygiëne. Mensen krijgen de mond niet meer schoongemaakt, poetsen is een probleem. Dat kan weer voor allerlei andere gezondheidsproblemen zorgen.

Onder meer Stichting Mondzorg & Parkinson nam contact met ons op en samen onderzochten we de mogelijkheden tot aansluiten bij ParkinsonNet. Na een jaar lange pilot in 2021-2022 zagen zowel aangesloten zorgverleners, mensen met parkinson én de tandartsen zelf de voordelen van samenwerken aan betere parkinsonzorg.

Zo hadden de tandartsen dankzij deelname aan de pilot niet alleen waardevolle nieuwe kennis verkregen, maar ook toegang tot andere regionale ParkinsonNet-collega’s die het onderwerp mondzorg belangrijk vinden.

Naast diëtetiek en logopedie is er nu nog een discipline binnen ParkinsonNet waarbij de mond(zorg) centraal staat. De raakvlakken van deze disciplines bieden natuurlijk veel potentie voor onderlinge samenwerking!

Welkom, tandartsen, fijn dat jullie nu onderdeel van het netwerk zijn!

Meer weten over mondzorg bij parkinson(isme)? Beluister hieronder de ParkinsonNet Podcast over mondgezondheid of kijk de uitzending van ParkinsonTV over ‘Mondzorg & Parkinson’.