Afbeelding voor Het World Parkinson Congress in Japan, een terugblik

Het World Parkinson Congress in Japan, een terugblik

Dit jaar vond 3 tot 7 juni het 5e World Parkinson Congress (WPC) plaats in Kyoto, Japan. ParkinsonNet werd vertegenwoordigd door
diëtist Karin Overbeek, logopedist Hanneke Kalf en neuroloog Bas Bloem. Een kort verslag:

Hanneke: ”Dit is het enige internationale parkinsoncongres waar ook heel veel mensen met parkinson komen, van over de hele wereld. Opnieuw trof me hoeveel patiënten op zoek zijn naar goede informatie en behandeling, die ze in hun eigen omgeving niet kunnen vinden. Ik heb onder andere gesproken over de gevolgen van maskergelaat op slikken, speekselverlies en sociale interactie en met Bas Bloem de Voice trainer gedemonstreerd.”

”Als logopedist gespecialiseerd in kauw- en slikstoornissen was ik natuurlijk extra oplettend op voeding. Het congres verzorgde ook de lunch voor de deelnemers en een typische Japanse lunch is de Bentobox: rijst en kleine gerechten in een doos. Niet bepaald makkelijk voor mensen met slikstoornissen, wel een uitdaging om mindful met stokjes te eten.”

Karin: ”De interactie tussen mensen met parkinson en zorgverleners maakte dit een zeer inspirerend congres. De wetenschap geeft een stand van zaken aan mensen met parkinson en andere zorgverleners. Als zorgverlener kreeg ik vier dagen lang mee wat de impact van leven met parkinson is. Deelnemers hadden ook vragen over goede voeding bij de ziekte van parkinson. Ik gaf zelf een lezing over het dieet bij de ziekte van parkinson.”

Bas: ‘Bij het WPC tonen wetenschappers niet hun laatste bevindingen en inzichten, maar geven een overzicht geven van wat bekend is. Een lezing van een Deense hoogleraar, die op basis van bewijs en beeldvormend onderzoek heel mooi liet zien dat parkinson op twee plaatsen kan beginnen, bleef me bij. Een parkinson die begint in je lichaam, waarschijnlijk in de darmen en een die begint in de hersenen. Een goed opgebouwd, inhoudelijk mooi verhaal.”

Het volgende WPC vindt een stuk dichter bij huis plaats van 7 tot 10 juni 2022 in Barcelona. Save the date!