Volg ParkinsonNet

Geslaagde nascholing 'zelfmanagement en eigen regie' voor parkinsonverpleegkundigen

Geslaagde nascholing 'zelfmanagement en eigen regie' voor parkinsonverpleegkundigen

Afgelopen maand vond de nascholing plaats voor parkinsonverpleegkundigen rondom het thema zelfmanagement en eigen regie. Bas Bloem begon met een inspirerende presentatie over de 'patiënt als partner'. De positie van de patiënt niet 'lijdend' of 'leidend' maar samenwerkend op basis van gelijkwaardigheid. Dat dit in de praktijk niet altijd zo is, bleek uit het verhaal van Guus Onderwaater, patiënt en lid van de Parkinson Vereniging. Nadat bij hem de diagnose was gesteld, moest hij vervolgens zelf op zoek naar informatie en kwam terecht in een doolhof van mogelijkheden. Nu is hij actief lid en presenteerde deze dag het beleidsplan van de Parkinson Vereniging dat focust op zelfmanagement.

Parkinsonverpleegkundigen werden getraind in motiverende gesprekstechnieken. Er was veel aandacht voor patiënten met cognitieve beperkingen. Want zijn motiverende gesprekstechnieken zinvol bij een patiënt met cognitieve beperkingen? Ja, vertelde Merel van Uden, (trainer de Vraag Centraal) deze methodiek wordt zelfs gebruikt bij mensen met dementie. De techniek blijft hetzelfde, maar het plan om gedrag te veranderen ziet er totaal anders uit. Een uitdaging voor iedere parkinsonverpleegkundige om de techniek ook bij deze groep patiënten te gaan gebruiken!

Dat cognitieve problemen veel voorkomend zijn, bleek uit het verhaal van Ad Nouws (psycholoog). Hij gaf o.a. inzicht in hoe het tekort aan initiatief nemen bij parkinson tot stand kwam. Een lastig probleem dat niet alleen impact heeft op de patiënt, maar ook erg belastend voor de mantelzorger is. Afsluitend werden de eerste resultaten van MijnP@rkinsonzorg gepresenteerd. Zo'n 115 patiënten organiseren inmiddels online hun zorg via MijnZorgnet. Een hele klus, waaruit blijkt dat zowel professionals als patiënten leren omgaan met een nieuw zorgconcept!

 Mijnparkinsonzorg -fc _500x 113

Zorgzoeker