Volg ParkinsonNet

ParkinsonNet stimuleert parkinsonpatiënt om meer te bewegen

ParkinsonNet stimuleert parkinsonpatiënt om meer te bewegen

Parkinsonpatiënten die worden gestimuleerd om meer te bewegen, worden fitter zonder dat het aantal valincidenten toeneemt.
Dat schrijven onderzoekers Marlies van Nimwegen en Arlène Speelman in een artikel in het toonaangevende tijdschrift British Medical Journal. Beide onderzoekers van het UMC St Radboud promoveren op 6 maart op onderzoek naar de effecten van sporten bij parkinsonpatiënten.

Onderzoek gefinancierd door Michael J Fox Foundation en ZonMW

Bijna zeshonderd mensen met parkinson namen deel aan de ParkFit-studie. De patiënten werden door het lot verdeeld over een groep die alleen gespecialiseerde fysiotherapie kreeg en een groep die (naast deze gespecialiseerde fysiotherapie) ook werd gestimuleerd om meer te gaan bewegen (het ParkFit-programma). Alle patiënten werden gedurende twee jaar begeleid.
Het onderzoek laat geen verschil zien in de hoeveelheid dagelijkse activiteit van beide groepen patiënten. Wel blijkt dat patiënten in de ParkFit-groep vaker sporten, dat zij fitter zijn en dat dit veilig was, dus zonder een toename van valincidenten.

Bewegen met begeleiding

Op basis van het onderzoek adviseert de landelijke organisatie van gespecialiseerde parkinsonzorgverleners (ParkinsonNet) aan parkinsonpatiënten om méér te gaan bewegen als dat mogelijk is. Om valincidenten te voorkomen is het belangrijk dat de patiënt daarbij goed wordt begeleid, bijvoorbeeld door een ParkinsonNet-fysiotherapeut.
Vanuit het UMC St Radboud is vervolgonderzoek opgezet om met intensievere trainingsvormen te kijken naar de effecten van sporten op het brein van parkinsonpatiënten.

 

Bewegen

 

 

 

Klik hier voor meer ParkinsonNet Nieuws.

Zorgzoeker