Volg ParkinsonNet

ParkinsonNet wordt ook in Noorwegen geïmplementeerd

  • Home
  • Nieuws
  • ParkinsonNet wordt ook in Noorwegen geïmplementeerd

ParkinsonNet wordt ook in Noorwegen geïmplementeerd

"De Noorse overheid wil leren van het Nederlandse ParkinsonNet en dit vanaf 2017 toepassen op het eigen systeem", zo stelde Bent Høie, de Noorse minister van volksgezondheid, tijdens de jaarlijkse nationale zorgconferentie in Oslo op 1 november.

Na de succesvolle implementatie van ParkinsonNet bij Kaiser Permanente, een van Amerika's leidende zorgaanbieders in Californië, gaat nu ook de Noorse overheid het Nederlandse ParkinsonNet introduceren. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat het innovatieve ParkinsonNet zorgmodel leidt tot betere kwaliteit van zorg, met een afname van ziektecomplicaties en aanmerkelijk lagere zorgkosten. De Noorse overheid gelooft in de kracht van dit model en tekent een contract met het Radboudumc om ParkinsonNet in Noorwegen te implementeren. Het netwerk start in twee regio's, Oslo en Stavanger. Daarna wordt ParkinsonNet over de rest van Noorwegen uitgerold.

Noorwegen

Minister van volksgezondheid Bent Høie: "Mensen met een chronische ziekte hebben langdurig behoefte aan goede gezondheidszorg. Wij zijn ervan overtuigd dat kennis en expertise hierbij een groot verschil maakt. Het organiseren van zorg in netwerken zoals ParkinsonNet zal ons beter in staat stellen om goede en betaalbare zorg te bieden die aansluit bij de wensen van patiënten." Ook de Noorse patiëntenvereniging is enthousiast over de komst van ParkinsonNet. Magne Wang Frederiksen, secretaris-generaal van de patiëntenvereniging: "Onze lang gekoesterde wens om ParkinsonNet naar Noorwegen te halen gaat vandaag in vervulling!"

ParkinsonNet als model voor goede en betaalbare zorg
Het Radboudumc heeft het ParkinsonNet ontwikkeld, een innovatief zorgconcept met drie belangrijke elementen: patiënten en hun naasten krijgen maximale kennis en regie over het eigen zorgproces; alle betrokken zorgverleners krijgen parkinson-specifieke scholing en begeleiding; en zorgteams krijgen ondersteuning om efficiënt samen te werken met en rondom de patiënt. ParkinsonNet is georganiseerd in regionale, nationale en nu ook internationale netwerken. In alle Nederlandse gemeenten is inmiddels een ParkinsonNet netwerk actief, waardoor deze goede zorg voor iedere patiënt met Parkinson toegankelijk is. Het Radboudumc is verheugd dat ook Noorse patiënten nu kunnen profiteren van dit zorgconcept. Prof. Bas Bloem: "Onze droom is het verbeteren van de kwaliteit van leven voor mensen met Parkinson over heel de wereld. De introductie van ParkinsonNet in Californië is heel succesvol verlopen. We vinden het bijzonder dat wij nu ook Noorse patiënten kunnen gaan ondersteunen." Een team van Nederlandse parkinsondeskundigen zal een team in Noorwegen opleiden, zodat het Noorse team het ParkinsonNet netwerk optimaal kan organiseren.

Zorgzoeker