Filter projecten op:

Volg ParkinsonNet

Radboudumc


Het Parkinson Centrum Nijmegen (ParC) is
 een onderdeel van de afdeling neurologie van het Radboudumc in Nijmegen. Het ParC 
is een klinisch topcentrum op het gebied van parkinson en alle vormen van parkinsonisme.
In het ParC staan de wensen en behoeften van de individuele patiënt centraal. Daarnaast is het ParC ook een wetenschappelijk centrum op het gebied van parkinson en parkinsonisme.


Eerste onderzoekslijn
Onderzoek richt zich op alledaagse problemen die de kwaliteit van leven beïnvloeden (zoals slaapstoornissen, het bevrie- zen tijdens lopen of het vallen).

Tweede onderzoekslijn
Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar meer fundamentele aspecten van parkinson, zoals erfelijkheid of het meten van ziekteprocessen in hersenvloeistof. Een belangrijke onderzoekspeiler is het bestuderen van compensatiemechanismen in de hersenen, middels geavanceerde hersenscans.

En verder
Vanuit het ParC wordt een aantal grote klinische studies georganiseerd, bijvoorbeeld om te kijken naar het effect van sporten of het effect van ergotherapie.

En ook
Ten slotte wordt ook in toenemende mate onderzoek gedaan naar manieren om de zorg meer patiëntgericht te maken. Het meeste wetenschappelijk onderzoek is gericht op de ziekte van Parkinson.

Het tweede belangrijke speerpunt is de ziekte MSA (multiple systeem atrofie). Het onderzoek naar MSA vindt plaats
in nauwe samenwerking met diverse Europese centra en richt zich op andere, betere methoden om de diagnose te stellen en op het vinden van mogelijke oorzaken.

Het ParC is ook een centrum voor innovatie in de zorg. Het landelijke ParkinsonNet was oorspronkelijk een initiatief van het ParC, samen met de Nederlandse Werkgroep Bewegingsstoornissen. Mede op initiatief van het ParC worden ook veel richtlijnen voor parkinson ontwikkeld. (Prof. dr. Bas Bloem, neuroloog)

Klik hier voor meer informatie van het Radboudumcover parkinson.

Projecten

 • MijnParkinsonZorgMijnParkinsonZorg
  MijnP@rkinsonzorg: integraal zorgnetwerk georganiseerd door de patiënt.
 • OTiPOTiP
  Effectiviteit van Ergotherapie bij de Ziekte van Parkinson.
 • Parkinson en slaapParkinson en slaap
  Sommige parkinsonpatiënten ervaren na het slapen een opvallende afname van (motore) symptomen, in tegenstelling tot wat verwacht kan worden na een nacht zonder medicatie. Dit fenomeen is bekend als..
 • ParkFitParkFit
  Mensen met de ziekte van Parkinson zijn vanwege een combinatie van fysieke symptomen en cognitieve beperkingen geneigd tot een inactieve leefstijl.
 • Duality studyDuality study
  De mogelijkheid om gelijktijdig twee of meer taken uit te voeren, bijvoorbeeld tegelijkertijd praten en lopen, is aanzienlijk verstoord bij de ziekte van Parkinson..
 • FreezingFreezing
  Loop- en balansproblemen komen veelvuldig voor bij patiënten met de ziekte van Parkinson. Dit onderzoeksproject richt zich specifiek op freezing tijdens het lopen..
 • Nachtelijke bewegingenNachtelijke bewegingen
  Meten van het effect van rotogotine op nachtelijke bewegingen bij patiënten met de ziekte van Parkinson.
 • IMPACTIMPACT
  De ziekte van Parkinson is een complexe aandoening, waarbij een breed scala aan motorische en niet-motorische symptomen kan optreden..
 • PatiëntgerichtheidPatiëntgerichtheid
  Dit promotietraject probeert de patiënt zijn centrale positie in de zorg te geven die hij verdiend.
 • V-TimeV-Time
  Onderzoek naar het voorkomen van vallen. In dit project vergelijken wij twee trainingen die bestaan uit het lopen op een loopband met als doel bewegen te verbeteren en het valrisico te verminderen.

Direct naar

Tel. (024) 361 47 01

Zorgzoeker