Volg ParkinsonNet

Cheval studie

Projectnaam:
Cheval studie 
Type:
Placebo-gecontroleerde gerandomiseerde klinische trial 
Multicentre dubbelblind gerandomiseerd onderzoek   
Subsidieverstrekker:
ZonMW 
Stichting Parkinson Fonds   
In samenwerking met:
Dr R.M.A. de Bie, neuroloog AMC; Dr B. Post, neuroloog Radboudumc; Dr T. van Laar, neuroloog UMCG en Dr G. Tissingh, neuroloog Zuyderland ziekenhuis 
Contactpersoon:
Annemiek de Jong 
E-mail contactpersoon:
Telefoon:
020-5667410 / 06-20507565 
 

Visuele hallucinaties

Visuele hallucinaties zijn beelden die niet echt zijn. Het lijkt bijvoorbeeld of er in uw ooghoeken een persoon of dier langsloopt. U kan ook heel sterk het gevoel hebben dat er iemand in de kamer is, of u volgt, terwijl dat niet zo is. Soms ziet u de dingen verkeerd: een mens is in werkelijkheid een boom of een poes blijkt een vaas op de vensterbank. Visuele hallucinaties zijn in het begin meestal niet ernstig en komen dan af en toe voor, vooral als het donker is. Zolang er inzicht is dat de beelden niet echt zijn, hoeft niet te worden behandeld en kan worden afgewacht.  Maar na verloop van tijd is de kans groot dat het inzicht verloren gaat. De beelden  kunnen dan niet goed meer worden onderscheiden van de werkelijkheid. Dit kan beangstigend zijn en  onrust geven. Zo'n toestand wordt een psychose genoemd en is een reden voor snelle behandeling met medicijnen.

Het onderzoek

Met het onderzoek "Cholinesteraseremmers tegen het verergeren van visuele hallucinaties bij de ziekte van Parkinson" (de CHEVAL-studie) onderzoeken we of het beter is om visuele hallucinaties zo vroeg mogelijk te behandelen. Of anders gezegd, onderzoeken of een medicijn zorgt voor langer behoud van inzicht. Dit medicijn heet rivastigmine en is ook bekend onder de merknaam "Exelon". Het wordt ter verbetering van het denken al voorgeschreven, bijvoorbeeld aan patiënten met een Parkinson-dementie. 

Om te onderzoeken of rivastigmine werkt bij visuele hallucinaties, loten alle deelnemers aan het onderzoek voor een behandeling met het werkzame medicijn of een imitatie (placebo). De capsules zien er in beide gevallen hetzelfde uit. Op deze manier kan het effect op de visuele hallucinaties eerlijk worden vergeleken tussen de twee verschillende groepen. Als deelnemer neemt u iedere dag tweemaal een capsule in, gedurende een periode van 2 jaar. Alleen over zo'n lange periode is de ontwikkeling van visuele hallucinaties goed te beoordelen. Intussen blijft u gewoon onder controle en wordt u op dezelfde manier behandeld als wanneer u niet zou meedoen. Uw Parkinson-medicatie kan bijvoorbeeld worden aangepast mocht dit nodig zijn. Behalve het innemen van de capsules, bestaat het onderzoek uit 5 metingen bij u thuis door een onderzoeker en het bijhouden van een maandelijkse vragenlijst. 

Contact

Als u na het lezen vragen hebt of geïnteresseerd bent om mee te doen, bel of stuur een e-mail. De medewerkers van het onderzoek leggen graag alles persoonlijk aan u uit.

info@chevalstudie.nl - 020-5667410 / 06-20507565

Direct naar

Tel. (024) 361 47 01

Zorgzoeker