Hero afbeelding

Over ParkinsonNet

De beste kwaliteit van leven en de best mogelijke zorg voor iedereen die leeft met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme. Dat is wat ons drijft.

“Het verschil maken voor alle mensen die leven met de ziekte van Parkinson of een atypisch parkinsonisme. De beste kwaliteit van leven en de best mogelijke zorg.  Dat is wat ons drijft. Dat is onze wereldwijde missie.”

Door de mens met parkinson centraal te stellen, samenwerking tussen verschillende zorgdisciplines te verbeteren en expertise van zorgverleners te vergroten, faciliteert ParkinsonNet een optimaal netwerk van meer dan 3.900 parkinsonspecialisten. Op deze manier draagt ParkinsonNet bij aan een hoogwaardige kwaliteit van zorg.

 

Het begon met een droom…

Het ontstaan van ParkinsonNet begon met een droom. Een gedeelde droom van neuroloog Bas Bloem en beweegwetenschapper Marten Munneke. Tijdens een cursus epidemiologie in 2000 op het Nederlandse eiland Schiermonnikoog spraken zij elkaar over de complexe ziekte, de uitdagingen in veel dagelijkse activiteiten voor mensen die leven met parkinson(isme) en de noodzakelijke, gespecialiseerde, zorg vanuit veel verschillende disciplines en zorgverleners. Het idee van ParkinsonNet, een netwerk waarbij patiënt en zorgverleners samenwerken aan zorg op maat, was geboren.

Binnen de muren van het Radboudumc kreeg ParkinsonNet letterlijk en figuurlijk vorm. Het eerste, toen nog kleine, netwerk ontstond in de regio Arnhem-Nijmegen. Een netwerk bestaande uit enkel paramedici, neurologen en parkinsonverpleegkundigen.

Inmiddels zijn we heel wat jaren verder. Hebben we een landelijke dekking van netwerken en gespecialiseerde zorgverleners: van neuroloog tot fysiotherapeut, van parkinsonverpleegkundige tot seksuoloog en van diëtist tot maatschappelijk werker. En wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat ParkinsonNet leidt tot betere kwaliteit van zorg en lagere kosten. Daar zijn we trots op.

ParkinsonNet is een initiatief van het Radboudumc en de Werkgroep Bewegingsstoornissen van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie.

ParkinsonNet werkt nauw samen met de Parkinson Vereniging en ParkinsonNL binnen de Parkinsonalliantie.
En wordt ondersteund door:

  • Nederlandse Vereniging voor Neurologie
  • Verenso
  • VVOCM
  • Koninklijke Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie
  • Ergotherapie Nederland
  • Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie
  • Nederlandse Vereniging van Diëtisten

ParkinsonNet werkt, als stichting binnen het Radboudumc, op basis van de Governancecode Zorg.

Meer weten over ParkinsonNet?

Lees het wetenschappelijke bewijs