Chirurgie

In latere stadia van de ziekte van Parkinson kunnen hersenoperaties een behandelingsmogelijkheid zijn. Bepaalde verschijnselen van de ziekte kunnen verminderen door een operatie.

De ziekte zelf wordt echter niet genezen of tot staan gebracht, waardoor ook na een operatie nieuwe parkinson gerelateerde klachten kunnen ontstaan. Voor het besluit wordt genomen te opereren, vindt er eerst een screening plaats. Aan de hand hiervan wordt een inschatting gemaakt van de te verwachten voor- en nadelen van een eventuele operatie voor de patient.

Locaties operatie

Operaties worden uitgevoerd in het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam, Haga Ziekenhuis/ Leids Universitair Medisch Centrum te Den Haag/Leiden, het Medisch Spectrum Twente te Enschede, Universitair Medisch Centrum Groningen, Academisch Ziekenhuis Maastricht en het Elisabeth Ziekenhuis teTilburg. In het Parkinson Centrum Nijmegen (ParC) kan een eerste oriĆ«nterend gesprek plaatsvinden over operatieve mogelijkheden. Daarnaast kunnen mensen uit de regio van het Radboudumc na een operatie hier verder begeleid worden, o.a. ook voor het bijstellen van stimulatie instellingen als er hersenstimulatoren zijn geplaatst.

Naast de chirurgische behandeling is er ook een medicamenteuze of paramedische behandeling.

Zorgzoeker