
Diagnose
Een trillende hand of traagheid, het is niet gek dat deze klachten onrust veroorzaken. De diagnose ziekte van Parkinson ligt voor de hand, maar juist in het begin is deze erg moeilijk vast te stellen omdat de verschijnselen nog niet zo duidelijk zijn en omdat parkinson niet is vast te stellen met een hersenscan. Het op tijd stellen van een juiste diagnose is belangrijk. Dit voorkomt onzekerheid bij patiënten en hun familie. Ook is dan een goede behandeling mogelijk.
Niet alles wat trilt is parkinson
Voor de juiste diagnose kijkt de neuroloog daarom goed naar de uiterlijke verschijnselen die iemand heeft en vindt er lichamelijk onderzoek plaats in de spreekkamer.
Soms wordt er wel een hersenscan gemaakt om zeker te zijn dat het niet om een andere ziekte gaat. Wanneer een neuroloog denkt dat iemand parkinson heeft, kan hij/zij het medicijn levodopa geven. Mensen met parkinson reageren namelijk goed op dit medicijn, terwijl mensen met deels vergelijkbare symptomen (bijvoorbeeld atypische parkinsonismen) minder goed reageren. Dit is een manier om de diagnose vast te stellen.
De diagnose en behandeling worden momenteel geleverd veel verschillende zorgverleners:
- Eerste lijn: zoals huisartsen, apothekers of vrijgevestigde fysiotherapeuten
- Tweede lijn: zorgverleners in algemene en academische ziekenhuizen
- Derde lijn: zorgverleners in parkinson expertise centra, verpleeg- en verzorgingshuizen