Misverstanden over parkinson 181 t/m 190

181. Als je Parkinson hebt, kun je geen stappentellers gebruiken

Simpele stappentellers zijn formeel niet gevalideerd voor gebruik bij mensen met parkinson (dat wil zeggen dat de metingen niet helemaal betrouwbaar zijn). Maar als het apparaatje stimuleert om wat extra te bewegen, is het altijd zinvol om te gebruiken! Ook al meet het dan niet helemaal correct, het feit dat het bewegen stimuleert, is in het dagelijks leven veel belangrijker.

182. Hardlopen kan niet meer met parkinson

Er zijn heel veel mensen met parkinson die nog steeds hardlopen! Soms wat minder hard, soms alleen op een loopband of met hulp van een maatje; maar zolang je jezelf veilig voelt tijdens het hardlopen, kun je daar vooral mee doorgaan. Er zijn best veel mensen met parkinson die moeite hebben met gewoon lopen maar bij wie het hardlopen juist gemakkelijker gaat. We kennen zelfs mensen met parkinson die nog regelmatig een marathon lopen.

183. Het is bewezen dat fysiotherapie niet helpt bij parkinson

Hoewel fysiotherapie de ziekte van Parkinson niet kan genezen, is behandeling door een fysiotherapeut wel degelijk heel zinvol! En er is inmiddels veel en goed wetenschappelijk bewijs dat de meerwaarde van fysiotherapie bij parkinson heeft aangetoond. Lees hier wat een fysio- of oefentherapeut kan betekenen. Het is wel belangrijk om behandeld te worden door een fysiotherapeut die goed op de hoogte is van alle richtlijnen en wetenschappelijke ontwikkelingen, en die veel mensen met parkinson behandelt.

184. Mensen met parkinson hebben in een vroeg stadium de ziekte al last van slikproblemen

Slikproblemen doen zich bij de ziekte van Parkinson niet voor in een vroege fase. Als dit toch optreedt duidt dit meestal op een vorm van atypisch parkinsonisme of een andere (hersen)aandoening.

185. Specifiek onderzoek naar de stembandfunctie door een KNO-arts is nodig om de heesheid bij de ziekte van Parkinson goed te kunnen beoordelen

Een ParkinsonNet logopedist kan door middel van de juiste stimulatie bepalen of de heesheid het gevolg is van de ziekte van Parkinson of dat er een ander oorzaak is. Als dit laatste het geval is, zal de logopedist iemand doorsturen naar een KNO-arts. Heesheid bij mensen met MSA (multiple systeem atrofie) kan wijzen op een stembandverlamming; in dit geval is een verwijzing op korte termijn naar de KNO-arts belangrijk!

186. Hoest- en ademhalingsproblemen kunnen niet behandeld worden door een logopedist

Hoest- en ademhalingsproblemen kunnen worden veroorzaakt door de ziekte van Parkinson. De logopedist kan (vaak samen met de fysiotherapeut) bepalen waar de problemen vandaan komen en op basis daarvan de juiste behandeling aanbieden. Niet alle hoest- en ademhalingsproblemen worden veroorzaakt door parkinson, dus als de behandeling niet aanslaat of de oorzaak onduidelijk blijft is verwijzing naar een andere expert aangewezen (bijvoorbeeld een longarts).

187. Freezing is een probleem dat alleen optreedt tijdens lopen

Freezing' is het plotseling 'bevriezen' van het bewegen. Freezing komt niet alleen voor tijdens het lopen, maar kan ook optreden tijdens vingerbewegingen (bijvoorbeeld schrijven, snijden, knoopjes sluiten) of zelfs tijdens de spraak of het slikken.

 

188. Levodopa moet je tijdens de maaltijd innemen

Nee, medicamenten die levodopa bevatten kun je juist het beste een half uur vóór of een uur ná de maaltijd innemen om het effect te vergroten (dit komt omdat de eiwitten uit de maaltijden de opname van levodopa in de darmen verminderen). Dit is ook de reden waarom je levodopa nooit met melkproducten in moet nemen, maar juist met water, sap of appelmoes. Dit probleem geldt niet voor de andere parkinsonmedicijnen, maar omdat de meeste mensen uiteindelijk toch levodopa gebruiken is het een goede stelregel om alle medicatie een half uur vóór of een uur ná de maaltijd in te nemen, en om maaltijden met grote hoeveelheden eiwit te vermijden.

189. Parkinson wordt alleen door neurologen en paramedici behandeld

Nee hoor! Parkinson is een ongelofelijk ingewikkelde ziekte waar heel veel verschillende zorgprofessionals bij betrokken kunnen zijn. Er zijn meer dan 20 verschillende professionele disciplines die meerwaarde kunnen bieden aan mensen met parkinson. Dat hoeft uiteraard niet, en zeker niet tegelijk, het gaat altijd om 'zorg op maat'. Voorbeelden van die andere disciplines zijn onder andere diëtisten, slaapdeskundigen, urologen, oogartsen, longartsen, maag-darm specialisten, maatschappelijk werkers en psychologen.

PNMagazine 2018

190. Er zijn geen tijdschriften voor mensen met parkinson

Speciaal voor mensen met parkinson en betrokkenen brengt de Parkinson Vereniging het Parkinson Magazine uit. Ook ParkinsonNet geeft jaarlijks een tijdschrift uit: PN Magazine. Enkele jaren geleden heeft ParkinsonNet het tijdschrift Spark uitgegeven, een glossy dat zich helemaal richtte op wat mensen met parkinson nog wel kunnen, in plaats van zich te richten op de problemen.

 

Pagina's

< 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 >

Zorgzoeker