Misverstanden over parkinson 191 t/m 200

191. Als je parkinson hebt kan je geen kinderen meer krijgen

Mensen met parkinson kunnen gewoon kinderen krijgen. Maar er is nog heel veel onbekend over het verloop van de zwangerschap bij mensen met parkinson, en de invloed die de zwangerschap heeft op de parkinson. Vrouwen met parkinson die overwegen zwanger te worden kunnen dat het beste goed overleggen met zowel de neuroloog als de gynaecoloog.

192. Je kan aan je gewicht zien of je dieet goed is bij de ziekte van Parkinson

Dat is niet zo. De weegschaal geeft aan of je voldoende calorieën / energie gebruikt maar niet of je voldoende vitamines en mineralen zoals kalk en ijzer gebruikt. Bij twijfel is het goed om te overleggen met een in parkinson gespecialiseerde dietist; deze zijn te vinden via de Parkinson Zorgzoeker.

193. Mensen met parkinson doen niet mee aan (wetenschappelijk) onderzoek

Juist wel! Het is ongelofelijk belangrijk dat mensen met parkinson meedoen aan onderzoek en gelukkig doen zij dat dan ook veelvuldig. Mensen met parkinson die interesse hierin hebben kunnen een kijkje nemen op www.parkinsonnext.nl; dit is een platform met een overzicht van lopende onderzoeken, en welke specifieke patiënten gezocht worden voor ieder onderzoek. Mensen met parkinson, mantelzorgers en zorgverleners kunnen zich hier aanmelden, en ook zelf kiezen aan welk onderzoek ze graag mee zouden willen doen.

194. ParkinsonNEXT is een platform alleen voor mensen met parkinson

Fout! ParkinsonNEXT is een platform dat mensen met parkinson, mantelzorgers en zorgverleners in contact brengt met onderzoekers en innovatieprojecten.

195. DBS kan niet onder narcose plaatsvinden

Diepe hersenstimulatie (DBS) is een erkende behandeling voor de ziekte van Parkinson die, in een geselecteerde groep mensen met parkinson, een goed effect heeft op het onderdrukken van de symptomen van de ziekte. Tijdens deze operatie worden elektrodes in de hersenen ingebracht terwijl de persoon wakker is zodat meteen bepaald kan worden of de elektrodes goed geplaatst zijn. Door nieuwe en betere scantechnieken is het tegenwoordig mogelijk om onder narcose te opereren. Ondanks dat een eerste vergelijkende studie tussen deze twee technieken liet zien dat de effecten en complicaties vergelijkbaar waren, is verder onderzoek nodig om te beoordelen welke methode uiteindelijk de beste is.

196. Er zijn geen speciale games die helpen bij parkinson

Er zijn wel degelijk spellen die kunnen helpen bij parkinson. Op de Appstore of Google Play store staat bijvoorbeeld een enorm aanbod aan geheugen- en breintrainingapps. Niet al deze apps zijn bewezen effectief, daar wordt nog onderzoek naar gedaan. Ook wordt gewerkt aan keurmerken, zodat iedereen straks weet welke spellen wel en welke niet helpen.

197. Iedereen met parkinson krijgt last van apathie

 

Ongeveer 40% van de mensen met parkinson krijgt met apathie (het moeite hebben met het komen tot actie en het nemen van initiatief) te maken. Helaas is het niet goed te voorspellen wie er wel of wie er geen last van gaat krijgen.

198. Met parkinson kan je nooit te veel sporten

Nee, voor iedereen geldt dat extreem veel sporten schadelijk kan zijn. Hoewel dit niet goed onderzocht is, zijn er anekdotes van mensen met parkinson die extreem veel zijn gaan sporten en daar slechter van zijn geworden. Sport dus met mate en wanneer nodig onder begeleiding na goede advisering.

199. Er bestaat niet zoiets als een Wereld Parkinson Dag

Deze bestaat wel! Ieder jaar op 11 april, de geboortedag van James Parkinson, vragen we wereldwijd aandacht voor de ziekte van Parkinson.

200. Over 200 jaar 'vieren' we de 400ste verjaardag van de ziekte van Parkinson

''Laten we allemaal hopen dat dit nooit gebeurt. Gelukkig wordt er heel veel onderzoek gedaan naar parkinson, en nemen de inzichten in de oorzaken van celdood in de hersenen snel toe. Deze nieuwe inzichten vormen de basis voor geheel nieuwe behandelingen die ooit de ziekte moeten gaan afremmen, en wie weet zelfs stopzetten. Andere nieuwe behandelingen richten zich op het herstellen van de schade in de hersenen (correctie van het dopamine tekort). Dit is allemaal nog experimenteel en thans niet voorhanden voor mensen met parkinson, maar het geeft wel hoop dat we ooit in staat zullen zijn parkinson ook echt oorzakelijk aan te pakken. Hoe snel die ontwikkelingen gaan valt niet te voorspellen. Deelname aan wetenschappelijk onderzoek blijft dan ook heel belangrijk. En terwijl we wachten op doorbraken richting genezing is het essentieel dat alle mensen die de ziekte nu hebben optimaal behandeld worden. De lijst van de 200 misverstanden geeft hiervoor veel belangrijke tips en aanwijzingen.''

-    Bas Bloem

 Pagina's

< 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 >

Zorgzoeker