Misverstanden over parkinson 31 t/m 40

31. Mensen met parkinson zijn altijd ongelukkig

Door het gebrek aan mimiek (uitdrukking in het gezicht) lijken mensen met parkinson minder gelukkig, maar dat is bij veel mensen puur de 'buitenkant'! Het is wel zo dat de symptomen van de ziekte ervoor kunnen zorgen dat mensen een verminderde kwaliteit van leven ervaren. Gelukkig kennen we ook heel veel mensen die juist door hun ziekte heel gemotiveerd zijn om te kijken naar alles wat ze nog wél kunnen, en op die manier juist heel gelukkig zijn.

32. Mensen met parkinson kunnen door het trillen niet meer gamen

 

Gamen kan nog prima! Het trillen treedt juist vaak (maar niet altijd) op in rust, dus als iemand gaat gamen, zal de tremor wellicht zelfs wat minder zijn. En vooral: het is belangrijk dat mensen proberen of iets nog lukt, in plaats van vooraf te denken dat dat niet meer kan.

33. Mensen met parkinson kunnen niet kiezen uit alle basis zorgverzekeringen

Niemand kan geweigerd worden uit de basisverzekering, ook mensen met Parkinson niet.

34. Mensen met parkinson hebben een verhoogde kans op alzheimer

Mensen met de ziekte van Parkinson hebben geen grotere kans op de ziekte van Alzheimer, maar zij hebben wel een verhoogde kans op dementie. Deze parkinson-dementie heeft andere symptomen dan de bekende 'alzheimer-dementie'.

35. Parkinson is maar een aantal jaren goed te behandelen

Mensen met parkinson kunnen gedurende een langere tijd goed behandeld worden, en voor veel mensen is die periode veel langer dan een paar jaar. Het wordt wel steeds lastiger omdat er na verloop van tijd steeds meer klachten bij komen, en niet alle klachten goed (blijven) reageren op medicijnen of andere therapie.

36. Het medicijn levodopa is een chemische stof

Het medicijn levodopa is een biologisch preparaat. Van levodopa maakt het lichaam zelf dopamine. Het medicijn is een exacte kopie van wat je lichaam zelf aanmaakt. Maar natuurlijk zit de levodopa wel verpakt in een 'huls' die niet bestaat uit natuurlijke producten.

37. Parkinsonmedicatie kan simpel allemaal in één pil

Die pil bestaat eenvoudigweg niet. Er zijn heel verschillende soorten Parkinson medicijnen die momenteel niet in 1 pil gecombineerd kunnen worden. Bovendien verschillen de ernst van de ziekte en de klachten die daarbij horen dermate sterk per persoon dat het niet mogelijk is alle medicatie in één pil te stoppen.

38. De neuroloog bepaalt wanneer iemand met parkinson begint met medicatie

De neuroloog bepaalt niet zelf wanneer iemand moet beginnen met medicatie. Dat bepaalt de neuroloog samen met de persoon. Vaak wordt gestart met medicatie wanneer iemand door zijn of haar parkinsonverschijnselen wordt belemmerd bij dagelijkse activiteiten.

39. Het gebruik van meerdere parkinsonmedicijnen door elkaar is schadelijk

Natuurlijk heeft het gebruik van slechts één type medicijn de voorkeur, en in de eerste jaren van de ziekte lukt dat vaak ook goed. Het kan echter geen kwaad om meerdere types parkinsonmedicijnen door elkaar te gebruiken. Sterker nog: het is eerder regel dan uitzondering dat mensen met parkinson in de loop van de ziekte meerdere types medicatie tegelijk gaan gebruiken. Meer soorten medicatie betekent theoretisch wel meer kans op bijwerkingen. Neurologen weten bij bijwerkingen vaak wel snel welk medicijn de meest waarschijnlijke boosdoener is.

40. Levodopa is een gevaarlijk medicijn

Levodopa is het veiligste parkinsonmedicijn dat we op dit moment kennen

 

Pagina's

< 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 >

Zorgzoeker