Misverstanden over parkinson 41 t/m 50

41. Parkinsonmedicatie moet altijd stipt op tijd worden ingenomen

Het beste is om met zekere regelmaat de medicatie in te nemen, daardoor ontstaat een constante spiegel over de dag. Tegelijkertijd is er geen man overboord wanneer de medicatie een keertje een half uurtje eerder of later wordt ingenomen. Behalve wanneer het lichaam aangeeft dat het de volgende dosis van de medicatie nodig heeft (omdat de symptomen weer toenemen tijdens een zogenaamde 'off' periode, als de voorgaande dosis is uitgewerkt).

42. Er zijn geen kookboeken speciaal voor mensen met de ziekte van Parkinson

IMG_20161012_142858_01

Die zijn er wel! Bijvoorbeeld 'Lekker eten met parkinson', dat geschreven is op basis van de richtlijn voor diƫtetiek bij parkinson.

43. Het kookboek 'Lekker eten met parkinson' is alleen geschikt voor mensen met parkinson

In het kookboek 'Lekker eten met parkinson' staan recepten die lekker zijn voor iedereen!

44. Alle doseringen van parkinsonmedicatie moeten altijd op elk moment hetzelfde zijn

Het hangt sterk af van wat iemand gaat doen nadat hij of zij de medicatie heeft ingenomen. Zie het als een soort benzine, wanneer je op de snelweg rijdt is het verbruik anders dan wanneer je in de stad rijdt - zo zit het ook een beetje met de parkinsonmedicatie. Zo zijn er mensen die een extra dosis innemen vlak voorafgaand aan het sporten, maar juist een lagere dosis als zij een luie avond voor de televisie hebben gepland.

45. Parkinsonmedicatie werkt niet op een nuchtere maag

Parkinsonmedicatie werkt juist het beste op een nuchtere maag.

46. Parkinson is een dodelijke ziekte

Parkinson is geen ziekte waaraan mensen binnen korte tijd komen te overlijden. Een aantal studies laat zien dat mensen met de ziekte van parkinson een kortere levensverwachting hebben in vergelijking met mensen die geen parkinson hebben. Maar andere studies spreken dit tegen. Belangrijke oorzaken van overlijden zijn onder andere een gebroken heup, of een longontsteking als gevolg van verslikken.

47. Er is een medicijn dat de ziekte van parkinson kan afremmen

Er bestaat helaas nog altijd geen medicijn dat de ziekte van parkinson kan stoppen of vertragen. Wel zijn er medicijnen die de symptomen van parkinson deels kunnen onderdrukken (bijvoorbeeld het trillen, of de traagheid). Mensen met parkinson moeten deze medicijnen de rest van hun leven dagelijks innemen. In de beginfase van de ziekte werken deze medicijnen heel goed, maar naarmate de ziekte vordert ontstaan bijwerkingen waardoor het steeds ingewikkelder wordt om de juiste dosering van de medicijnen te vinden. Bij een te lage dosis blijven de parkinsonsymptomen bestaan, terwijl bij een te hoge dosis bijwerkingen (zoals overbeweeglijkheid) kan ontstaan.

48. Het is onmogelijk om parkinson te behandelen met een hersenoperatie

Er zijn een aantal hersenoperaties beschikbaar waarmee je de symptomen van parkinson deels kunt onderdrukken. De verzamelnaam voor deze operaties is 'Deep Brain Surgery'. Vooral operaties waarbij een hersendeel wordt gestimuleerd worden in Nederland veel toegepast; deze ingreep heet 'Deep Brain Stimulation' of 'diepe hersenstimulatie'. Tijdens de operatie plaatst een neurochirurg daarbij een elektrode in de hersenen. De elektrode stimuleert een klein gedeelte van de hersenen waardoor de symptomen van parkinson deels onderdrukt worden. Over het algemeen wordt een operatie overwogen als de medicijnen niet meer het gewenste resultaat kunnen bieden. Een hersenoperatie werkt echter niet beter dan het beste effect dat ook met de medicatie bereikt kan worden.

49. Een hersenoperatie is een goede behandeling voor alle mensen met Parkinson

Een hersenoperatie kan een goede behandeling zijn voor die mensen met parkinson waarbij de medicijnen aanvankelijk goed gewerkt hebben, maar bij wie de medicatie thans niet meer het gewenste effect heeft. Een hersenoperatie behoort tot de groep 'geavanceerde behandelingen' die in deze situatie overwogen kunnen worden. Lang niet alle mensen met parkinson komen voor een hersenoperatie in aanmerking. Factoren zoals leeftijd, de reactie op de medicatie voor de eventuele operatie, en de kwaliteit van de denkfuncties spelen een rol bij de beslissing of iemand wel of niet geopereerd kan worden. De andere geavanceerde behandelingen bestaan uit een 'apomorfine pomp' of een 'pomp met levodopa gel'.

50. Mensen die op jonge leeftijd parkinson krijgen hebben hetzelfde beloop als mensen die de ziekte op latere leeftijd krijgen

Dit is niet het geval. Bij mensen die op jongere leeftijd de diagnose parkinson krijgen is het beloop over het algemeen iets gunstiger dan bij mensen die de ziekte op latere leeftijd

 

Pagina's

< 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 >

Zorgzoeker