Afbeelding voor Parkinson en werk

Parkinson en werk

Steeds meer jonge mensen krijgen parkinson. Dat betekent dat er grote kans is dat werk een belangrijk onderdeel is van het leven. Er komt nogal wat op u af als u parkinson heeft én uw werk zo lang mogelijk wil blijven doen. Of op u als zorgverlener bij het begeleiden van die persoon. Het nieuwe informatieportaal www.parkinsonenwerk.nl biedt uitkomst.

Een bron aan informatie 

Betrouwbare en persoonlijke informatie vormen de basis van het portaal, dat door samenwerking van de Parkinson Vereniging en ParkinsonNet én harde arbeid van alle projectleden, op de Dag van de Arbeid 2022 lanceerde. 

Iemand die de diagnose parkinson of parkinsonisme krijgt, heeft doorgaans veel vragen over werk: “Kan ik blijven werken?” Of: “Word ik arbeidsongeschikt?” Als zorgprofessional wordt er van u verwacht dat u hier antwoord op kan geven. Maar mocht u dat niet zo snel weten; de antwoorden en adviezen op veelgestelde vragen over werken met parkinson, opgesteld door collega-zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen, vindt u op dit informatieportaal.’

Leeft u met parkinson en werkt u in loondienst, als zelfstandige of zoekt u werk? Bent u zorgprofessional, werkgever of arboprofessional? Dan vindt u de informatie die u zoekt op vier overkoepelende onderwerpen:

  1. Diagnose en werken
  2. Werken met aanpassingen
  3. Werken en ziekmelden
  4. Stoppen met werken

Meer dan de moeite waard dus om een kijkje te nemen op www.parkinsonenwerk.nl.

Regioprogramma over ‘Parkinson en werk’

Er is nu ook een regioprogramma beschikbaar om het thema ‘werk’ multidisciplinair te bespreken. Het programma bestaat uit een kennisclip met een korte opdracht en een regiobijeenkomst van anderhalf uur. Aspecten die aan bod komen zijn: wat speelt er voor werkenden met parkinson; wat kunt u hiermee als ParkinsonNetzorgverlener en hoe zit het in de regio met expertise op het gebied van arbeid?

Dit regioprogramma is nu beschikbaar in uw regiogroep op ParkinsonConnect onder ´Bestanden´.

Scholing over ‘Parkinson en werk’

Voor ParkinsonNetzorgverleners ontwikkelden we ook een draaiboek voor regiobijeenkomsten en een verdiepende scholing. Het draaiboek voor de regio’s vindt u in ParkinsonConnect. Kijk voor de eerstvolgende scholing op onze scholingenpagina.