Cursus parkinson voor verpleegkundigen

Cursus parkinson voor verpleegkundigen

Moeite met communiceren en mobiel blijven, voedingsproblemen en slikstoornissen. Herkent u dit bij uw parkinsonpatiënten? Grijp dan nu uw kans als verpleegkundige hen beter te begeleiden en schrijf u in voor de cursus parkinson voor verpleegkundigen!
Locatie

Van der Valk Hotel, Nijmegen

Datum/tijd

Dag 1: maandag 24 september 2018
Dag 2: maandag 5 november 2018

De inschrijving is gesloten. Bij voldoende interesse wordt deze scholing opnieuw georganiseerd (najaar 2019). Schrijf u hier in voor de interesselijst.

Duur

De cursus bestaat uit 2 lesdagen en een eindopdracht
Studiebelasting: circa 12 uren zelfstudie.

Aantal deelnemers

Minimaal 12, maximaal 20 deelnemers

Doelgroep De cursus is bedoeld voor verpleegkundigen niveau 4/5 die werken met mensen met de ziekte van Parkinson binnen ziekenhuizen, verpleeghuizen, revalidatiecentra, psychiatrie en  de thuiszorg.

Om toegelaten te worden tot deze cursus is het volgende vereist:
 • diploma tot verpleegkundige;
 • geldige BIG-registratie.
Kosten en betaling €520,- (incl. koffie, thee en lunch) Alle deelnemers ontvangen de richtlijn 'Verpleegkundige zorg bij de ziekte van Parkinson (t.w.v. € 27,50). Betaling vindt plaats per factuur.
Accreditatie

Geaccrediteerd door V&VN voor 13 punten.

Bij voldoende interesse wordt deze scholing opnieuw georganiseerd. Schrijf u via onderstaande knop in voor de interesselijst.

   

 

Programma

De ziekte van Parkinson is een complexe ziekte, waarbij naast de motorische klachten (als tremor, stijfheid en traagheid) ook sprake is van non-motorische klachten (cognitie, stemming, gedrag, mictie). Mensen met de ziekte van Parkinson worden gekenmerkt door een diversiteit aan problemen die vaak een nadelige invloed hebben op elkaar. Dit maakt de zorg voor parkinsonpatiënten complex en vereist (meestal) een multidisciplinaire benadering.

Binnen deze tweedaagse basiscursus staat de anatomie en fysiologie van de ziekte van Parkinson centraal, evenals de kennis over de verpleegkundige, medische en multidisciplinaire behandelmogelijkheden. De basiscursus richt zich op de zorg in de praktijk. In deze opleiding leert u de vereiste competenties om de beste zorg te bieden aan parkinsonpatiënten en hun naasten volgens de landelijke verpleegkundige richtlijn.

 • De ziekte van Parkinson en atypische parkinsonismen
 • Medicamenteuze   en niet medicamenteuze behandelingen
 • Verpleegkundige zorg bij de ziekte van Parkinson
 • Cognitieve en neuropsychiatrische problematiek          
 • Voedingsproblemen                                                   
 • Slikstoornissen
 • Communicatieproblematiek     
 • Mobiliteitsproblematiek                                                          
 • Activiteiten en participatieproblemen

Certificering

Deze opleiding voldoet aan de landelijke regeling van ParkinsonNet en de V&VN Werkgroep Parkinsonverpleegkundigen. Na het afronden van deze cursus ontvangt u een digitaal certificaat.

Neem contact met ons op

Voor verdere informatie of vragen kunt u contact opnemen met ParkinsonNet Scholingen via telefoonnummer (024) 361 47 01 of een e-mail sturen naar scholingen@parkinsonnet.nl.

NB: na het volgen van deze cursus wordt u geen deelnemer van ParkinsonNet en daarom ook niet vermeld op de Parkinson Zorgzoeker.

Zorgzoeker